Eva Beunk

Eva Beunk Op wachtEva Beunk (1999) is een componist/ kunstenaar uit Lobith. Ze ronde in 2021 haar bachelor in compositie af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar ze studeerde bij Calliope Tsoupaki, Peter Adriaansz en Jan van de Putten. Naast compositie volgde ze een minor in educatie en een minor in trompet.

Eva is een onvermoeibare kunstenaar met een geweldig doorzettingsvermogen en een groot sociaal en warm hart. In haar werk verbindt zij hele uiteenlopende publieken en makers. Ieder werk dat zij maakt staat dichtbij haarzelf maar ook midden in de Nederlandse cultuur. Ze heeft een duidelijke Hollandse signatuur: helder, geen opsmuk, to the point en streng gestructureerd. Haar werk is toegankelijk en uitnodigend zonder ook maar één moment behaagziek te zijn.

Eva is een echte culturele entrepreneur maar dan één in de waarachtige betekenis van het woord. Misschien is het woord Gesamtkünstler wel een betere omschrijving. In de grote community projecten die zij aanricht is zij niet alleen de leverancier van noten en geluid maar bedenkt zij het narratief, bepaalt zij de locatie, het proces, de theatrale laag en de vaak hele complexe logistiek om veel verschillende mensen met elkaar te laten interacteren.  Ze streeft ernaar de wereld een mooiere plaats te maken door middel van muziek.

Met het creëren van evenementen zoals de producties Op Wacht, een opera voor 33 hoorns 3 zangers en een fort, en Klinkerweg, een locatievoorstelling in coronatijd, verbindt de componist de hedendaagse muziek aan de samenleving. Het delegeren van beslissingen lijkt een parameter te worden in haar werk. In Klinkerweg gaat het zo ver dat het publiek het verloop van het stuk mee bepaalt. Eva denkt na over eigenaarschap en deelt dat met spelers en publiek.  Daarmee relativeert ze de mythe van het kunstenaarschap en laat ze zien dat het creatieve proces veel dichterbij ligt dan mensen vaak denken.

Zie ook de website van Eva Beunk.