Morris Kliphuis

Foto: Sophie Conin

Morris Kliphuis (1986) is improviserend hoornist en componist. Met zijn volstrekt eigen benadering van de hoorn is hij een veelgevraagde muzikant in binnen- en buitenland. Omdat zijn instrument in jazz- en popmuziek bijna geen traditie kent, heeft hij een eigen vocabulaire ontwikkeld, waarin de warme, melancholische klank van de hoorn centraal staat – maar hij is net zo goed in staat het instrument te laten brullen, fluisteren en funken.

Morris volgde een opleiding jazzhoorn aan het Conservatorium van Amsterdam, als eerste in Nederland. Ook studeerde hij een semester aan Purchase College, New York, bij hoornist John Clark. Morris won het Prinses Christina Jazz Concours in 2006 en ontving de Keep an Eye Jazz Award 2009 voor beste solist. In 2017 ontving hij de North Sea Jazz Compositieopdracht, waarvoor hij Dimlicht oprichtte, een band waarin musici met achtergronden in popmuziek, jazz en vrije improvisatie samenkomen. Geregeld werkt Morris mee aan projecten op de grensvlakken tussen jazz, klassiek en pop. Zo was hij van 2008 tot 2012 intensief betrokken bij The Kyteman Orchestra. Sinds 2018 woont Morris in Berlijn. Hij werkt onder andere aan een soloprogramma, waarbij zijn onderzoek naar de mogelijkheden van de hoorn centraal staat.

Bij de opera Op Wacht heeft Morris Kliphuis een specifieke rol. Met zijn improvisatietalent zal hij aan het eind van het stuk de vrijheid vertolken. Ook verzorgde hij workshops voor de deelnemende hoornisten, zodat musici uit de klassieke of HaFaBra-wereld kennis kunnen maken met improviserende muziek.

Website Morris Kliphuis