Opera Op Wacht

In 2019 was het 150 jaar geleden dat Fort Pannerden werd gebouwd. Ter gelegenheid daarvan vond op 21 en 22 september 2019 een bijzonder evenement plaats. Opera Op Wacht: een moderne opera voor 33 hoornisten, 3 zangers en 1 fort.

Ruim 450 mensen bezochten de voorstellingen tijdens het 3 oever festival. Na een paar jaar wachten was er eindelijk de reprise van Opera Op Wacht. Op 2 oktober 2022 stond zo Fort Pannerden in de hoofdrol.

Fort Pannerden is het meest vooruitgeschoven fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dicht bij de Duitse grens op een schiereiland in de Waal. Een grote rol bij de verdediging had het fort niet. In 2000 werd het gekraakt, bij de ontruiming 6 jaar later speelde zich hier een veldslag af. Dat inspireerde Eva Beunk en Rob Hoekstra tot de Opera Op Wacht.

Terugblik

Bekijk foto’s uit de voorstellingen van 2019 en 2022.

Download het programmaboekje 2019 of het programmaboekje 2022 met achtergrondinformatie, het libretto, meer informatie over de geschiedenis van Fort Pannerden en line-up.

Luister naar een studio-opname van een scene uit de opera. Uitgevoerd door Desiree Verlaan (Kraker), Yonathan Van Den Brink (Macht) en Morris Kliphuis (Hoorn). Opnames door Pepijn de Ruiter.